Facebook Twitter Instagram search phone email

Nana fik delt private sexvideoer fra sin egen Instagram-profil

Nana Harring blev offer for ulovlig billed- og videodeling. Dengang følte hun en stor skyld og skam, men i dag fokuserer hun på, at der ikke er noget forkert i at dele nøgenbilleder – det er videredeling af billeder uden samtykke, der er forkert.

Nanas fortælling

I løbet af gymnasiet får Nana Harring delt undertøjsbilleder, nøgenbilleder og sexvideoer af sig selv på de sociale medier mod sin vilje. Hun opdager det, fordi en af drengene fra hendes klasse tager fat i hende og fortæller, at der er blevet delt fem nøgenbilleder af hende. Nana går i panik og henvender sig som det første til politiet for at anmelde det.

Billederne spredes til de sociale medier og til Lectio, som er gymnasiets lektieportal. Det ender med, at der også bliver videredelt forskellige private sexvideoer med Nana – fra hendes egen Instagram-profil.

Gerningspersonen har hacket sig ind på Nanas private konti på de sociale medier, og derfor fremstår det som om, Nana selv deler materialet.

Sagen om billeddelingen bliver så stor, at Nana har en samtale med gymnasiets rektor, som bebrejder Nana og spørger, hvordan hun overhovedet kunne finde på at dele et nøgenbillede af sig selv.

Alle på gymnasiet har pludselig set hende nøgen, og det er derfor enormt grænseoverskridende at møde op på skolen til timer.

Man glemmer, at de her digitale krænkelser, de er som et overgreb, som alle kan se, mens det foregår, fordi det er tilgængeligt for alle.

– Nana

Udover den skam, hun føler ved, at folk har set billederne og videoerne, er Nana også bange for, at folk tror, det er hende selv, der har delt materialet. Hun er nervøs for at fortælle det hele til sin mor, og hun kæmper en kamp for at fortælle folk, at det ikke er hende, der har delt materialet. Det har taget mange år at bearbejde episoden, og det har været en lang proces at komme videre fra den skyld og skam, som ramte hende efter den digitale krænkelse. 

Så har jeg så senere brugt rigtig mange år på at prøve på at lægge den her skyld og skam fra mig og prøve at forklare, at det jo ikke er den nøgne kvindekrop, der er noget galt med, men det ligesom er det her med, at man selv skal have lov til at være herre over den.

– Nana

Men efter Nana har talt højt om sagen og delt sin egen fortælling med andre, ved hun heldigvis i dag, at der absolut ingen skyld eller skam er forbundet med nøgenbilleder – det handler om, at de ikke skal deles uden samtykke. 

Der er ikke noget forkert i at dele nøgenbilleder, der er noget forkert i at videredele dem uden folks samtykke. Og det er ligesom det, vi skal nå frem til.

– Nana